Remmerswaal Roodenrijs stuurt op cijfers via Software van Marti Orbak

'Digitale data zijn kostbare bedrijfsinformatie'

“Ga nooit van nul naar honderd, maar doe het in kleine stapjes.” Dat is het advies van bakker Edwin Remmerswaal aan collega’s die met automatisering aan de slag willen.

De winkeldames van Meesterbakker Remmerswaal Roodenrijs waren er stellig van overtuigd: een bananensoes zou een mooie en welkome aanvulling zijn op  het assortiment van de 21 winkels. Eigenaar Edwin Remmerswaal had zo zijn bedenkingen bij dit verzoek, maar luisterde toch naar de suggestie en  introduceerde het bananengebak in de winkels. “Na drie weken bleek op basis van ons kassasysteem dat de bananensoes een retourpercentage van meer dan dertig procent had. Dan blijken objectieve data toch een stuk betrouwbaarder dan een onderbuikgevoel. Op data kun je feilloos varen met je bedrijfsvoering en het is daardoor heel kostbare informatie.”

Overname

Meesterbakker Roodenrijs in Rijswijk is sinds mei 2021 in handen van de broers Edwin en Richard Remmerswaal. Zij hadden al een bakkerij in Schiedam, waarvoor het fundament in 1946 door hun opa is gelegd in Leidschendam. “Met Bakkerij Remmerswaal leveren wij vooral aan het derde kanaal, zoals horeca, ziekenhuizen en verzorgingshuizen”, vertelt Edwin Remmerswaal. “We hadden er twee winkels bij, maar die waren bijzaak en brachten ons nog geen tien procent van de omzet.”


Van 2 naar 21 winkels

Vanwege COVID komt het verkoopkanaal van Bakkerij Remmerswaal bijna volledig plat te liggen. Daarom gaan de broers op zoek naar mogelijkheden om het bedrijf weer gevuld te krijgen. In het voorjaar van 2021 nemen ze Meesterbakker Roodenrijs over met 19 winkels. “We zagen grote kansen voor de  bakkerswinkels en de beide markten die we nu bedienen. Het zijn communicerende vaten: als de een het niet goed doet, trekt de ander aan en vice versa. Mijn broer Richard en zijn vrouw Nancy zijn verantwoordelijk voor Bakkerij Remmerswaal, zelf stuur ik met mijn vrouw Marja de nu 21 winkels van Meesterbakker Roodenrijs aan. Gezamenlijk verzorgen we ook diverse overkoepelende taken, maar het zijn en blijven twee verschillende bedrijven.”

Niet spannend

De overgang van 2 naar 21 winkels heeft Edwin niet zo spannend gevonden. “Je neemt ook de bijbehorende organisatie over en die twee winkels van ons  hebben we daarbij ondergebracht. Omdat er al veel geautomatiseerd was in de winkels, gaat dat eigenlijk als vanzelf.” In de winkels wordt gebruikgemaakt van de Cash-it-kassasystemen van Marti Orbak Software. “Daar doen we eigenlijk alles op”, vertelt Edwin. “We kunnen in de kassa’s de bestellingen voor taarten invoeren, maar het systeem is ook gekoppeld aan klantenpassen, zodat onze klanten bij hun aankopen automatisch punten sparen. Het Cash-it systeem wordt  geopend en gesloten met de kassa zelf en de kassa’s communiceren voortdurend met ons centrale backofficesysteem Bake-it. Hierdoor hoeven we nooit meer ’s middags te bellen om bestellingen door te geven: alles staat vanzelf in Bake-it, ook de bestellingen die via onze webshop worden gedaan. In de bakkerij kunnen onze bakkers de productie- en orderlijsten uitdraaien of digitaal uitlezen. Ook onze aanbiedingen zetten wij in Bake-it. Deze worden dan vanzelf naar de webshop en naar de diverse kassa’s in onze winkels gepusht, zodat de winkeldames altijd met dezelfde en de correcte prijzen werken. Zij hoeven zelf niets in het systeem aan te passen.” 

 

Webshop bestellingen komen automatisch in Bake it en op de Cash it kassa’s.

Sturen op cijfers

Dat al deze zaken zoals bestellingen van klanten, maar ook het samenstellen van order- en productielijsten voor de bakkerijen, via de software van Cash-it en Bake-it verlopen, geeft veel rust in het bedrijf. “Doordat we dit proces geautomatiseerd hebben, bestaat er veel minder kans op fouten”, zegt Edwin. “Het gaat eigenlijk altijd goed. Voorheen moesten we ’s middags bellen met de winkels en dan was het plussen en minnen om de bestelling voor de volgende dag op orde te krijgen. Dat kostte meer tijd en is natuurlijk foutgevoeliger.

Minder derving

Mooi aan de software van Cash-it is ook dat de winkeldames iedere middag de retouren in de kassa zetten. Al die data zijn gekoppeld aan Qlikview, zodat wij op kantoor precies kunnen zien welke producten hard lopen en welke producten minder goed worden verkocht. We hebben via het kassasysteem ontdekt dat ons slagroomgebak een retourpercentage heeft van meer dan twintig procent en ons crèmegebak minder dan twee procent. Dat zijn heel concrete cijfers, waarop je kunt sturen. Minder derving is meer omzet. Dus dat is zeer waardevolle bedrijfsinformatie.”

Groot verzorgingsgebied

Bakkerij Remmerswaal heeft een verzorgingsgebied van Rotterdam en de Maasvlakte tot aan Gouda en Alphen aan den Rijn. “Via PostNL leveren we zelfs aan de regio Groot Amsterdam, boven Leiden. We zijn een van de grootste leveranciers van Top Bakkers. Alle bestellingen van Top Bakkers komen automatisch bij ons binnen en worden via Bake-it naar de bakkerij verzonden. Al deze orders komen vervolgens ook terecht in Dispotool, waarin ze worden verdeeld in bijvoorbeeld gesneden en ongesneden brood en worden klaargezet voor het juiste transport. Vanuit Bake-it worden vervolgens de facturen gemaakt en direct gemaild naar de klanten.”

Rust

Edwin is zeer tevreden over de samenwerking met Marti Orbak Software. “De contacten zijn goed en dingen worden snel geregeld. We hebben ze vooral nodig als we dingen veranderen, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe winkel opent. Op zulke momenten handelen ze accuraat en pakken onze wensen goed op. Via Cash-it en Bake-it hebben wij ons bedrijf relatief geruisloos kunnen uitbreiden met zo veel winkels. Interne en externe bestellingen kloppen altijd, waardoor de order- en productielijsten ook foutloos zijn. Dat geeft rust!”

Dit artikel is gepubliceerd in Bakkers in Bedrijf, december 2022