'De grootste groei zat het afgelopen jaar in onze webwinkel'


Steeds meer bakkerijen hebben een eigen webshop en daar vertoont het aantal online bestellingen een forse groei. Zo zijn er in 2018 meer dan 200.000 online bestellingen geplaatst via één van de meer dan 180 bakkerij-webshops van EXTRAvestiging.
De consument bestelt steeds liever thuis op zijn gemak. Een webshop is dan uw online winkel, 24 uur per dag geopend. De consument kan rustig het assortiment bekijken, bewust kiezen, informatie lezen over ingrediënten en allergenen, en zelf met hun kind de verjaardagstaart samenstellen. Daarnaast trekt een webshop ook nieuwe klanten aan, zoals dat jonge gezin die wel kwaliteit wil, maar op zaterdagochtend geen tijd heeft om bij de bakker in de rij te staan. Zij bestellen online, betalen direct en halen ’s ochtends snel de bestelling op. Bakkerijen met een webshop hebben veelal een speciale afhaalbalie of afhaal(- koel)kast, waardoor de consument snel geholpen wordt.

Besteding online hoger
‘Bakkers denken vaak dat klanten door online bestellen minder impulsaankopen doen’, vertelt Daniël van Schijndel van De Broodspecialist in ’s-Hertogenbosch. ‘Maar ik zie juist dat de gemiddelde besteding online zelfs tussen de 5 en 6 euro hoger is dan consumenten die in de winkel bestellen.’
Minder administratie
Marloes Scholtes, van Bakkerij Scholtes te Honselersdijk koos jaren geleden voor de webshop van Marti Orbak Software (EXTRAvestiging). ‘Toen wij een webshop wilden starten, moest het wel echt iets toevoegen want wij zaten niet te wachten op veel extra werk. Dus een webshop laten maken door die handige buurjongen, dat was voor ons echt geen optie. Dan kost de webshop in eerste instantie misschien weinig. Maar als je dan kijkt naar al het extra werk, zoals het up-to-date houden, het overtypen van bestellingen, het extra handwerk (dus extra personeelskosten), het herstellen van fouten en het veilig houden van de webshop, dan ben je onderaan de streep echt veel meer kwijt. Wij kijken liever naar wat iets oplevert, dan wat het kost. Wij werkten op kantoor al met Bake-it voor de ordering en productielijsten. Dus de webshop van EXTRAvestiging was voor ons een logische keuze. Wij hebben hier echt zoveel tijd door gewonnen. Het is gewoon onze tweede winkel, zonder personeelskosten.’
Rein Otten van Bakkerij Otten uit Hoorn, kan dit beamen. ‘In 2018 hebben wij ruim 7.000 bestellingen binnengekregen via de webshop. Onze klanten vinden het dus heel handig. En wij ook! De webshop sluit volledig aan op Bake-it op kantoor en onze Cash-it kassa. Met een druk op de knop staat het assortiment op de webshop, met bijbehorende foto’s en ingrediënten informatie. Dagelijks worden de webshop bestellingen automatisch in Bake-it ingelezen en ik ben klaar. De bestellingen staan direct op de productielijsten en zelfs in de Cash-it kassa, de winkeldame weet zo precies wat er door de klant is besteld en of er direct betaald is.’

Ontspannen kerst
Het is voor velen een herkenbaar beeld in december: de telefoon met daarnaast een map voor de bestellingen, met een slagveld van verschillende handschriften, pijltjes en af en toe een nulletje te veel of te weinig. En dan ook nog apart de ontvangen bestellingen via email moeten verwerken.
‘Zo prettig dat ik daar door de webshop vanaf ben’, vertelt Daniel van Schijndel van de Broodspecialist: ‘Normaal hebben wij tussen de 40 en 50 bestelling per week via de webshop en in de week van kerst is dit ruim het driedubbele. Bestellingen waar ik nu niks aan hoef te doen. Ik weet dat alles goed gaat en op mijn lijsten kan vertrouwen. Zeker in de hectische decembermaand zit je niet op fouten te wachten. En klanten bestellen vaak ook nog extra, omdat ze in de webshop nieuwe producten zien’.

Scheelt veel tijd
Marloes Scholtes van Bakkerij Scholtes was ook erg blij dat ze al die lijsten niet hoefde in te voeren. ‘Dit scheelde mij echt enorm veel tijd. En heel prettig dat wij wisten hoe laat een klant ongeveer zou komen, hierdoor konden wij mooi op tijd de bestellingen klaar leggen. Voor de webshop klanten hebben wij een aparte afhaalbalie, dat scheelt lange rijen bij de kassa’.
Waarom een speciale bakkerij-webshop?
‘De kracht van EXTRAvestiging webshop is de directe communicatie met kantoor (Bake-it of Orbak) en de kassa’s in de winkel (Cash-it)’, vertelt Marc Verkade van EXTRAvestiging. ‘Deze communicatie kunnen ‘standaard’ webshops niet bieden, net zo min als speciale bakkerijfunctionaliteit, zoals variaties (half, half gesneden), een afbeeldingeditor voor taarten, integratie van klantenpassen, bestellen op rekening (met korting), automatische seizoensassortimenten, bezorggebieden, afhaaltijden per winkel, herhaalde bestellingen, (gratis) tasje bij afhalen, (verplichte) productinformatie en nog veel meer.

De webshop maken wij geheel in de huisstijl van de bakker, we beveiligen de webshop en zorgen ervoor dat deze altijd online is via één van onze eigen webservers. Heeft een bakker geen website? Dan kunnen wij deze tegenwoordig ook verzorgen, waarbij we de webshop direct integreren. Met een EXTRAvestiging Webshop is de bakker af van extra werk, zijn er geen bestelfouten, wordt er extra omzet gegenereerd en het belangrijkste, de productielijsten kloppen altijd!’ Profiteer van de speciale Bakkersvak aanbieding. Uw complete bakkerij-webshop voor slechts € 1.995,- (normaal € 2.495,-), in uw huisstijl, met foto-editor, iDeal en volledige dag instructie.

Meer informatie:
Marti Orbak Software / tel. 0174-638690
info@marti-orbak.nl / www.extravestiging.nl

Gepubliceerd in Bakkerswereld februari 2019