Helaas heeft Bakkerij Kees Gutter in juni 2023 het faillissement moeten aanvragen. Het bedrijf was financieel niet meer gezond genoeg om een goede toekomst te hebben. Hiermee kwam er een einde aan het mooie familiebedrijf en helaas ook aan onze samenwerking. Wij wensen Greetje, Els en het team het allerbeste toe. 

Al 25 jaar de perfecte combinatie

'Wij zien automatiseren echt al vooruitgang'

Bakkerij Gutter werkt al sinds de jaren negentig met Marti Orbak Software. “Door de lange samenwerking is een half woord genoeg.”

De zussen Els en Greetje Gutter zijn de eigenaren van Bakkerij Kees Gutter in Groot Waterland. Samen runnen zij zes winkels in Monnickendam, Volendam, Purmerend, Amsterdam- Noord en -Zeeburg. “Wij zijn de derde generatie Gutter die de bakkerij runt. Onze opa Andries en oma Greet zijn vlak na de oorlog de bakkerij begonnen, onze vader Kees nam de bakkerij in 1978 over van zijn ouders en in 2007 namen mijn zus Els en ik het stokje van hem over”, vertelt Greetje Gutter.

 

Jaren 90

“Onze vader werkte vooral in de productie en had altijd grote interesse in nieuwe ontwikkelingen en automatisering. Al in de jaren negentig zagen hij en zijn zus Greet, die het kantoor deed, grote voordelen om in plaats van alles op te schrijven de computer te gaan gebruiken. Zij kwamen toen bij JMS Automatisering terecht met het pakket Beko Bis. Toen begonnen ze al met geprinte productlijsten te werken, geprint op zo’n matrixprinter. Dat maakte mij daar een herrie. Onze broodbakker moest natuurlijk wel even wennen dat hij geen geschreven lijsten meer kreeg, maar toen alles er naar zijn zin op stond, was hij er snel aan gewend.” In 2003 is de bakkerijtak van JMS Automatisering overgegaan naar Marti BV. Marc Verkade, de eigenaar van Marti BV, is direct na de overname gestart met de ontwikkeling van een geheel nieuw softwarepakket: Bake-it. “Al in 2004 zijn wij overgestapt naar Bake-it, als een van de eersten. Toen wij in 2007 de bakkerij overnamen, stond de kantoorautomatisering al als een huis. Dit hebben we snel uitgebreid met de Cash-it-kassa’s en webshop.”

Meegegroeid

Els en Greetje hebben de ontwikkeling van de bakkerijsoftware van dichtbij meegemaakt en zijn als bedrijf meegegroeid. “Eerst voor de facturatie, daarna voor de productielijsten, etiketteren, Cash-it-kassa en tot slot de EXTRAvestiging webshop. Buiten dat we de halfjes wit niet meer hoeven op te tellen is het voordeel nu vooral op het gebied van informatie. Voor onszelf als ondernemer: statistieken, vorig-jaar-vergelijkingen, brutowinst, calculaties, prijzen in kassa en computer hetzelfde, bestellingen van de winkel meteen op de juiste plek en zo kan ik nog veel meer voordelen bedenken.”

Kind aan huis

Ton de Lange, zelf bakkerszoon, is al die jaren de vaste consultant bij Bakkerij Gutter. “Ik werk dit jaar twintig jaar bij Marti Orbak Software en daarvoor al een jaar bij JMS Automatisering”, vertelt Ton. “De familie Gutter en hun bakkerij ken ik heel goed. En laat ik vooral hun steun en toeverlaat op de administratie Liana niet vergeten. Ik ben daar kind aan huis. Leuk om zo samen ‘op te groeien’.” “Wij weten niet beter dan dat Ton bij ons langskomt op kantoor. Door de lange samenwerking is een half woord genoeg”, vult Greetje aan. “Als er wat is, wordt het altijd goed opgepakt. Ton is natuurlijk ook gewoon erg gezellig en dat helpt, want dat zijn wij ook.”

Vooruitgang

Greetje: “Wij zien automatiseren echt als vooruitgang. Wij hadden het geluk dat onze vader en tante hier al grote stappen in hadden gemaakt. Vergis je er niet in, als je nog moet beginnen, heb je er best wel even werk aan voordat het ‘staat’, maar daarna heb je er echt alleen maar voordelen van. Onze tip: doe niet alles tegelijk, begin met wat je echt het hardste nodig hebt en direct gaat gebruiken. En breidt het daarna uit. Voor ons was dit het automatiseren van de productielijsten. Wij letten er goed op dat we alles up-to-date houden, zoals de recepten. Hierdoor was ik nu met twee tellen klaar met het nieuwe Warenwetbesluit. Dat is het voordeel van Marti Orbak Software, zij houden ontwikkelingen in de markt scherp in de gaten.”

 

Makkelijker

Op de vraag hoe de zussen Gutter de toekomst zien op het gebied van software voor de bakkerij moeten de zussen even nadenken. Meegaan met de ontwikkelingen blijft belangrijk. Zeker als je hierdoor tijd en werk bespaart en makkelijker een bedrijf kan runnen. “Wij kunnen nu niet iets bedenken wat wij op dit gebied nog missen, maar het is het vak van Marti Orbak, dus zij zullen vast iets ontwikkelen wat voor ons het werken weer makkelijker maakt.”

Voor bakkers door bakkers

Marti Orbak Software is in 2010 ontstaan uit de fusie tussen Orbak Automatisering en Marti IT: twee specialisten en ruim 25 jaar aan kennis en ervaring. Marti Orbak Software richt zich 100% op de bakkerijbranche en werkt hierbij nauw samen met bakkers en bakkerijorganisaties en -leveranciers. Dit biedt de bakker de meest complete software voor kantoor, de (online)winkel en de productie, ontwikkeld en ondersteund door h het eigen team van medewerkers (die zelf uit het bakkersvak komen). Met de twee softwarepakketten Bake-it en Orbak kan Marti Orbak Software alle bakkers in Nederland automatiseren; van klein tot industrieel. De afgelopen jaren hebben de Cash-it-kassa’s en EXTRAvestiging webshops, die direct communiceren met Bake-it en Orbak, een grote vlucht genomen.

Dit artikel is gepubliceerd in Bakkers in Bedrijf, september 2022